Винени качества

 

Tafelwein: Най-малко 10.6 градуса KMW.*)
Landwein: Най-малко 14 градуса KMW. Класифицира се като Tafelwein. Трябва да се посочва лозаро-винарския район като произход.

Qualitätswein: Най-малко 15 градуса KMW; произход: лозаро-винарски район. Към гроздето трябва да се добави захар (по време на процеса на ферментация) до 19 KMW за белите и 20 KMW за червените вина.

Kabinett(wein): Най-малко 17 градуса KMW; Произход: лозаро-винарски район. Класифицира се като Qualitatswein, но към гроздето не може да се добавя захар. Алкохолно съдържание максимум 13% Vol.; остатъчна захар макс. 9 g/l.

Pradikätsweine (Spätlese, Auslese, Beerenauslese, Trockenbeerenauslese) не трябва да се добавя захар. Произход: лозаро-винарски район. Добавянето на гроздова шира за подслаждане (метод използван в Германия) не се позволява от Австрийския закон. Вината Spätlese могат да се продават след 1 март, а другите Prädikat вина – след 1 май.

След Ауслезе, гроздовият материал трябва да съдържа нарастваща част презряло грозде, благородно изгнили или сушени ягодови плодове.

Spätlese: Най-малко 19 KMW.
Auslese: Най-малко 21 KMW.
Beerenauslese(ВА): Най-малко 25 KMW.
Eiswein: Най-малко 25 KMW; Гроздовете замръзват върху лозата преди да бъдат обрани (като по този начин се концентрира ширата в гроздето, докато ледът и замръзналите люспи остават в пресата).
Strohwein: Най-малко 25 KMW; произвежда се от ягодови плодове, които са били изсушени на въздух в продължение най-малко на три месеца върху сламени или тръстикови рогозки.
Ausbruch: Най-малко 27 KMW.
Trockenbeerenauslese (ТВА): Най-малко 30 KMW.

ВКУСОВИ ИНДИКАТОРИ – ОСТАТЪЧНА ЗАХАР НА ЛИТЪР (RZ/l)
Trocken (Сухо): до 9 g RZ/l, ако няма повече от 2 g/l разлика между захар и киселинност. Например: вино с остатъчна захар 8 g/l трябва да има най-малко 6 g/l киселинност, за да може да се класифицира като сухо.
Halbtrocken (Полусухо): до 12 g RZ/l.
Lieblich (Полусладко): до 45 g RZ/l.
Süβ (Сладко): над 45 g RZ/l.

ТАБЛИЦА ЗА КОНВЕРТИРАНЕ НА ТЕГЛО НА ЗАХАРНА ШИРА

ÖchsleKMWBeauméÖchsleKMWBeaumé
7315,09,810521,013,7
8417,111,212725,016,3
9419,012,4   

 

СПЕЦИФИЧНИ ЗА АВСТРИЯ

Bergwein е вино, произведено в лозя с наклон над 26%, или в терасирани лозя.

Reserve: зреене в продължение на поне 12 месеца за червени и четири месеца – за бели вина.

Асоциацията на производителите “Vinea Wachau” е създала специални категории за сухи вина от Вахау. Не се позволява добавяне на захар, ако се използват следните категории:

Steinfeder: леко вино с до 11% алкохол.
Federspiel: най-малко 17 KMW, алкохол до 12,5% vol.
Smaragd: над 18,2 KMW.

Кошница
Любими
Категории