Klosterneuburger Mostwaage (KMW): Метод на измерване на захарността на ширата, използван главно в Австрия, разработен от Август Вилхелм Фрайхер фон Бабо (1827-1894). Mostwaage отразява захарното съдържание като процент от теглото. Той може да се превърне приблизително в Öchsle по формулата KMW х 5.
Heuriger (също: Buschenschank): Думата има две значения. От една страна означава непретенциозен провинциален хан, притежаван от местен винопроизводител, където се предлага изключително неговото или нейното собствено вино. От друга страна тя означава виното от настоящата година, което може да се сервира като Heuriger („тазгодишно”) от 11 ноември (денят на Св. Мартин) до 31 декември на следващата година. Шарлеман пръв прокарва законодателство относно хановете продаващи вино, и рожденият ден на Heuriger, такова каквото го познаваме днес, а именно 17 август 1784 г., когато Император Йозеф ІІ е предоставил законовата рамка за една традиция, която е оцеляла и до ден днешен.
Kellergasse: Тези малки подземни изби с красиви фасади, които често са на повече от един век, са били издълбавани в склоновете една до друга в покрайнините на селата. Пресата е разположена точно под нивото на земята. Така нареченото „гърло” на избата свързва предните стаи със самата изба, в която температурата остава постоянна през цялата година. Романтичните Kellergassen, улици с такива изби, могат да бъдат открити най-вече в Долна Австрия и в Бургенланд.
Noble Rot: Вид плесен (botrytis cinerea), която при подходящи условия напада гроздовите зърна и извлича тяхната влага, карайки ги да се свият почти до размера на стафида. Този процес концентрира ширата и захарта вътре в зърната, които в последствие могат да се превърнат във високо концентрирани, сладки вина – Beerenauslese и Trockenbeerenauslese. Малък процент такива зърна могат също така да придадат изтънченост на сухите вина.
G’spritzter: Тази „новост” е смес от сухо вино, обикновено Grüner Veltliner или Welschriesling, с газирана минерална вода в еднакви пропорции. Освежаваща напитка, която е популярна най-вече през лятото.