Нидеростерайх

Weinviertel / Вайнвиртел
Този „Винен гигант” заема около 16 000 хектара с лозя. Доминиращите видове почви са льос, глинест льос, скалиста почва и чернозем. Основните винени сортове са Grüner Veltliner, Welschriesling, Weiβburgunder, Riesling, и Zweigelt. Шардоне и Blauer Portugieser са специалитет на района.

Wachau / Вахау
1390 хектара с лозя са засети върху изветряла скална маса, а по-надолу по хълмовете – пясък и льос. Основните сортове са Grüner Veltliner и Riesling. Newburger и Gelber Muskateller са сред редките сортове, произвеждани в този район.

Kremstal / Кремстал
2170 хектара лозя са разположени по северните и южни склонове. Около град Кремс скалистите почви са заети най-вече с Grüner Veltliner и Riesling. Специалитет на района е Roter Veltliner.Kamptal / Камптал
3870 хектара са засети основно с Grüner Veltliner и Riesling. Пино Блан и Шардоне също дават добри резултати, а значението на червените cuvée непрекъснато нараства. Почвите льос и глинест льос доминират в района, като за по-високите лозя са характерни изветрели скални подпочви, идеални за сорта Grüner Veltliner.

Traisental / Трайзентал
Със своите лозя разположени на площ от 680 хектара, Трайзентал произвежда основно Grüner Veltliner – сорт, който е добре пригоден към сухи, песъчливи почви, или песъкливо-глинест льос. Riesling и Шардоне също се отглеждат тук, наред с традиционните австрийски сортове грозде за червено вино.

Donauland / Донауланд
Пикантните Grüner Veltliner са типични за този лозарски район с площ 2730 хектара. Жизненият сорт Пино Блан също се развива добре в дълбоките льосови почви. Характерният Roter Veltliner, древен сорт който дава вина с чудесно закръглено тяло, също вирее отлично тук. Гамата от различни сортове се допълва от червени вина, най-вече Blauer Zweigelt.

Carnuntum / Карнунтум
Пясък, глинест льос, чакълеста почва и льос са доминиращите видове почви за 890-те хектара с лозя. Значителен принос за успеха на района през последните години имат най-вече червени сортове грозде, като Zweigelt и Blaufränkisch. Основният сорт е Grüner Veltliner.

Thermenregion / Терменрегион
Лозята са разположени върху 2330 хектара бедни, скалисти, а частично и тежки, глинести льосови почви. Климатът е Панонийски – със сухи, горещи лета и студени зими. Основните отглеждани сортове са Пино Блан, Neuburger, Zierfandler и Rotgipfler. Една трета от площта е засадена с червени сортове грозде. Традиционните Zierfandler и Rotgipfler се използват за производство на вина с най-високо качество.

Виена

680 хектара с лозя растат около Виена, основно върху шисти, чакъл, глинест льос и льосови почви. Основният сорт е Grüner Veltliner. Отглеждат се също така Пино Блан, Шардоне и Riesling. Червените сортове, като Zweigelt и Каберне Совиньон са рядкост.

Бургенланд

Neusiedlersee / Нойзидлерзее
8310 хектара лозя са засети върху льос, чернозем, чакълеста почва и пясък. Сред червените сортове доминиращи са Zweigelt и Blaufränkisch. Пино Блан и Welschriesling са основните бели сортове. Този спектър се допълва от ароматните сортове Bauvier, Muskat Ottonel, и Траминер, които могат да бъдат открити в най-добрите Trockenbeerenauslesen.

Neusiedlersee – Hügelland / Нойзидлерзее – Хюгеланд
Льос, чернозем, пясък и глинест льос са почвите, върху които са засети 3910-те хектара лозя в този район. Сортове като Welschriesling, Пино Блан, Шардоне, Blaufränkisch и Zweigelt са силно представени тук, докато Совиньон Блан и Каберне Совиньон са в сферата на действие на специалистите.

Mittelburgenland / Среден Бургенланд
1880 хектара лозя, засети основно с Blaufränkisch. Zweigelt, Каберне Совиньон и Мерло са също така важни за този район.

Südburgenland / Южен Бургенланд
Само 450 хектара с лозя в този район поддържат върху своите тежки, богати на желязо глинести почви, Blaufränkisch, Zweigelt, Welschriesling и Weiβburgunder.

Щирия

Südsteiermark / Южна Щирия
1740 хектара лозя са засети върху шисти, пясък, мергел и варовикови почви. Най-значимите сортове са Welschriesling, Совиньон Блан, Пино Блан, и Шардоне (наричано Морийон).

Südoststeiermark / Югоизточна Щирия
В този район с лозя са засети 1110 хектара. Почвите са базалтови и вулканични, както и изветрели скали и песъчлив, тежък глинест льос. Основните сортове са Welschriesling, Weiβburgunder, Совиньон Блан, и Морийон (Шардоне). Zweigelt и Траминер са много обичани продукти от местната винопроизводствена ниша.

Weststeiermark / Западна Щирия
Гнайс и шистови почви доминират на 430-те хектара с лозя. Освен основният сорт Blauer Wildbacher, който се култивира изключително в Западна Щирия, присъстват също и Welschriesling, Пино Блан, и Zweigelt.

Меню